Messukylän lukio oli Itä-Tampereen ainoa lukio, kunnes se päätettiin lakkauttaa ja sulauttaa osaksi Sammon keskuslukiota, jonka uusi rakennus valmistui vuonna 2005. Messukylän yhteiskoulun juhlajulkaisu Ei Melu tyhjästä syntynyt – Messukylän yhteiskoulu 50 vuotta kertoo messukyläläisille nuorille suunnatun koulun tarinan yksityisoppikoulusta maamme ainoaksi viestinnän erityistehtävää hoitavaksi lukioksi.

Messukylän yhteiskoulu (MYK) perustettiin itäisten kaupunginosien nuorille Messukylän Lions-klubin aloitteesta 1959, ja se aloitti toimintansa vuonna 1960. Koulu toimi yksityisenä oppikouluna vuoden 1975 peruskoulu-uudistukseen asti, jolloin yhteiskoulu siirtyi kaupungin omistukseen sekä eriytyi Messukylän lukioksi ja Ristinarkun yläasteeksi. Vuonna 1996 koulu sai opetusministeriöltä viestinnän erityistehtävän, jota se on hoitanut maamme ainoana viestintälukiona lähes 15 vuoden ajan. Viimeisenä lukuvuonna kurssitarjottimella oli yli 30 viestinnän kurssia journalismista ilmaisutaitoon.

Melun juhlakirja sisältää henkilökuvia ja haastatteluita sekä asiantuntija-artikkeleita. Journalistisin periaattein tuotetussa kirjassa ääneen pääsee yli 60 entistä ja nykyistä opiskelijaa ja opettajaa sekä sidosryhmien edustajaa. Muistelijoina 130-sivuisessa teoksessa ovat muiden muassa messukyläläinen muusikko, kunnallisvaikuttaja Matti Heinivaho, viestintälinjan perustaja, äidinkielen lehtori Armi Viita, Apu-lehden toimituspäällikkö Tuomas Marjamäki, Aalto-yliopiston professori Teemu Leinonen, Big Brother -pronssimitalisti Kaarlo Nisso, mallitoimiston perustaja Jenni Ahola, tanssi-taiteilija Susanna Leinonen ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson.

Kirjan kirjoittajina ovat lukion viestinnänopiskelijat ja opettajat. Mukana on myös Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen toimittajaopiskelijoiden tuottamaa aineistoa; myös Tampereen yliopisto täyttää 50 vuotta vuonna 2010. Kirjan on toimittanut ja jutunteon ohjannut lukion viestinnänopettaja ja yliopiston journalistiikan lehtori Maarit Jaakkola.

Otteita teoksesta – lue juttuja:
Yksityisoppikoulusta viestintälukioksi (s. 9-15)
Viestinnänopetuksen tie lukioasteelle oli pitkä, haastattelussa Armi Viita (s. 39-42)
Yläkoulun rangaistuskirjasta ennen ja nyt (s. 71)
Messukylän lukio oli olosuhteidensa uhri (s. 109-111)
Lopetuskeskustelu polveili pitkään (s. 112)

Juhlakirja julkistetaan Messukylän lukion ja Ristinarkun yläasteen juhlavuoden pääjuhlassa 10. huhtikuuta. Kirjaa voi ostaa lukion kansliasta hintaan 20 euroa. Kirjatilaukset voi osoittaa sähköpostiosoitteeseen kirjatilaukset@mail.com.

Mainokset